Профилактика на климатик колко често се прави

В категория: Всичко за климатика - въпроси и отговори On: Thursday, July 5, 2018 Коментари: 0 Прегледано: 3074
Как се прави профилактика на климатика, ако не охлажда добре или има миризма на лошо от климатика?
След известно време работа на климатика в  режим на охлаждане се появява лоша миризма като застояло блато, тиня или на вкиснало. Как да се справим в този случай?
Как се прави профилактика на климатика, ако не охлажда добре или има миризма на лошо от климатика?
След известно време работа на климатика в  режим на охлаждане се появява лоша миризма като застояло блато, тиня или на вкиснало. Как да се справим в този случай?
Още след първият сезон при използване на климатика за охлаждане е възможно, той да не охлажда толкова добре, колкото веднага след закупуването на климатика. Това е възможно при нередовно почистване на праховите филтри на климатика, тъй като климатика не може да осигури нужният дебит въздух, който е необходим за охлаждането на определено помещение. Силно замърсените филтри на климатика, пречат на циркулацията на въздуха в стаята и това води до неефективно охлаждане.
Освен това нередовното им почистване води и до натрупване на прах по самият топлообменник на климатика, както и по турбината на климатика. В следствие на охладената повърхност на топлообменника и турбината, този прах трайно полепва по техните повърхности и също затруднява циркулацията на въздух, което само по себе си е достатъчно за слабо охлаждане, но по-важното в случая е, че този прах който се е натрупал, и в съчетание с влагата образува едно малко блато във вътрешното тяло на климатика и така след време започва да се усеща неприятна миризма от климатика още от самото му включване в режим охлаждане. Тази миризма е най-силна в първите 10-15мин. от неговата работа, след което се усеща малко по-слабо, но не изчезва напълно. 
Най-ефективното премахване на миризма на вкиснало от климатика е цялостното му измиване, но за съжаление е много трудно това да се извърши, когато климатика не е демонтиран и разгобен за цялостно измиване и третиране с препарати, и последващо миене с водоструйка. За превантивна профилактика е добре още след закупуването на климатика, на всеки 3-4 месеца да се извършва почистване с някои от спрейовете за климатици, които се продават в магазинната мрежа или от самите фирми за климатици.
Друга превенция е честото почистване на въздушно-праховите филтри на климатика и след използването му в режим на охлаждане, да се превключи да поработи в режим само вентилатор, с цел изсушаването на питата на климатика, като превенция от полепването на фин прах по ламелите на топлообменника му.
Ако извършвате тези дейностти по-често, то много по-малко вероятно е да имате неприятна лоша миризма от климатика и ще запазите свежият въздух от климатика за по-дълго време.

Горе