Какво е BTU, COP, SCOP, EER, SEER ?

В категория: Всичко за климатика - въпроси и отговори On: Sunday, February 12, 2017 Коментари: 0 Прегледано: 1642

Термини при климатиците BTU, COP, SCOP, EER, SEER ? Какво е: BTU, COP, SCOP, EER, SEER ? BTU - Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU).

BTU - Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий). 1 BTU = 1.055 джаула. Съотношението на BTU към W e 3.413/1, т.е. 3.413 BTU = 1 W. Съответно 1000 BTU са приблизително 293 W. Преди повечето от хората избираха своите климатици по този фактор, а именно колко BTU е климатика 9000 → климатик 9-ка, или 12000Btu → климатик 12-ка, 18-ка и т.н.. Това беше донякъде вярно, но само и единствено при конвенционалните ( on/off ) климатици с фиксирана отдавана мощност при определена външна температура. След навлизането на инверторното управление на компресорите в климатиците, и със значителното подобряване на алгоритмите за управление и контрол на изпарението в климатичните инсталации, тези наименования като климатик 9-ка или климатик 12-ка са много относителни и не бива да се подбира климатик така, тъй като базовите (евтин клас) климатици и моделите от висок клас (по-скъпите) имат голяма разлика не само в "екстрите", а основно в по-голямата отдавана мощност спрямо консумираната при всички температурни диапазони. С това може да се запознаете в техническите характеристики на климатика, където ще видите, че климатик "9-ка" от висок клас може да отдава по-вече отоплителна мощност от климатик "12-ка" - базов модел.

scop-seer-energy

COP – (coefficient of performance) при отопление - Това е съотношението между отдадената и консумирана електроенергия на климатика. Следователно, колкото COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен.

SCOP - (Seasonal coefficient of performance) при отопление – Сезонна енергийна ефективност, включваща доста изчисления и отчитаща дори и времената през които климатика е в режим Standby.

EER – (Energy Efficiency Ratio) – Аналогично на COP при охлаждане.

SEER – (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – Аналогично на SCOP при охлаждане.

Тагове seer scop cop eer btu

Горе