Профилактика на климатици

Профилактиката на климатика (почистване на климатик) е едно от най-важните условия, както за безотказната работа на вашият климатик, така и за неговата висока енергийна ефективност и икономичност. Редовното почистване на филтрите е от полза не само за вашия климатик, но и за Вас. При постоянна работа на климатика е добре филтрите да се почистват поне два пъти в месеца. При някои модели климатици има индикация за замърсени филтри, която предупреждава на всеки 200 - работни часа на климатика. Това е оптималния вариант при сравнително не много прашни райони, и твърда настилка в помещението (ламинат, паркет, теракот). В помещения където пода е допълнително с килим или мокет, праха който се натрупва е в пъти по-вече и следователно миенето на филтрите трябва да е по-често. При полепването по питата на вътрешното тяло, заедно с образувалия се конденз, този прах се превръща в едно малко "блато", благоприятно за развитието на всякакви видове бактерии и други микроорганизми, които вредят не само на нас самите, но и на здравето на нашите деца. Затова ние Ви препоръчваме да почиствате праховите филтри на климатика минимум два пъти месечно и извършвате основно почистване (профилактика на климатика) всяка година. Профилактиката е необходима и за правилното функциониране на климатика, тъй като всеки климатик е предвиден да работи при високи налягания в тръбната система и всяко замърсяване на топлообменника води до повишаване на консумацията на електроенергия и значително по-малко топлоотдаване (в режим отопление) или студопроизводство (в режим охлаждане) поради недостатъчната циркулация на въздуха. При замърсени филтри на климатика, той консумира по-вече електроенергия, но въпреки това не може да си достигне зададената температура и така работи на максимална мощност, а в помещението имате – минимум комфорт. Вследствие на непочистени филтри, всичкия прах се натрупва по изпарителя и от там е много по - трудоемко да се почисти. След преминаването на праха през изпарителя, той стига и се натрупва и по самата турбина и тогава, тя не обдухва помещението, а се върти просто като валяк, без да има неоходимият дебит за осигуряване на комфортна температура в помещението. Редовното почистване на филтрите помага за намаляване на риска от болести и за съответствието между зададените и действителните стойностти на температурата в помещението. Не чакайте климатикът Ви да се повреди. За да Ви служи дълго време безотказно, е нужно и Вие да се грижите за него!

Стандартна профилактика (почистване) на климатик

Профилактиката на климатика е добре да се извършва веднъж годишно, като най-подходящото време за това са края на зимните месеци и началото на пролетните преди началото на активното използване на климатика в горещите летни дни. Така ще намалите с 99% вероятността климатикът ви да "замирисва на кисело и застояло" когато започнете да го използвате за охлаждане. Също така това е и периодът в който няма да ви се наложи да чакате 2-3 седмици за посещение от сервизен екип, поради по-малкият обем от монтажи в тези периоди. Това е и моментът в който при посещение от сервиза, ще научите и какво е техническото състояние на климатика и дали има нужда от някакъв неотложен ремонт.

prevence clean

  • Цена за стандартна профилактика на климатик до 14000Btu - 50лв.
  • Цена за стандартна профилактика на климатик над 14000Btu - 80лв.

Мога ли сам да си почистя климатика?

Естествено, че отговорът на този въпрос е Да. Всеки който е достатъчно технически грамотен и внимателен, може и сам да се справи с почистването на климатика си. Друг е въпроса, дали му се занимава с тази дейност и готов ли е да извърши това. Преди всичко останало сме длъжни да упоменем, че е необходимо да ИЗКЛЮЧИТЕ климатика от захранването (контакт или предпазител), тъй като работата под включено захранване е на Ваш риск от ТОКОВ УДАР И ИЗГАРЯНИЯ!

Превантивно всеки може да предпази и почисти своя климатик от замърсяване, като използва специално разработените спрейове за почистване на изпарителите на климатици. След напръскването на изпарителя със този спрей, се образува пяна, която извежда замърсяванията на повърхността, и се стича в кондензната вана.

spray for air conditioners

Профилактика с демонтаж на вътрешното тяло

clean with pressure washer

В нередки случаи, се налага да се демонтира вътрешното тяло на климатика за да се направи основно почистване (профилактика с демонтаж). Когато топлообменника и турбината са прекалено много замърсени и не е възможно да се извърши качествена профилактика на адреса на клиента, тогава се налага да се свали вътрешното тяло. В тези случаи, то се демонтира и се разглобява на съставните му части в сервизни условия, след което се третира с препарат питата, кондензната вана, турбината и всички пластмасови детайли и после се измиват един по един с водоструйка. Следва обратното му сгобяване и връщане на клиента. Естествено при този вид профилактика и разходите са по-големи.

service-clean
  • Цена за профилактика с демонтаж и монтаж на вътрешното тяло на климатик до 14000Btu и при нормален достъп до външното тяло - 130лв.
  • Цена за профилактика с демонтаж и монтаж на вътрешното тяло на климатик над 14000Btu и при нормален достъп до външното тяло - 160лв.
clean-service

Почистване на външно тяло на климатик

Външното тяло на климатика, се налага да се почиства много по-рядко, тъй като неговият топлообменник е с по-голямо разстояние между ламелите и значително по-малко се задръства. Редки са случаите в които, то е замърсено, но все пак има ситуации, при които се налага неговото почистване. Такива са например, когато е поставено на подови стойки ниско в тераса или на място където се навява и събира шума, листа, перушина, косми и др.. Друг вариант за замърсяване е когато външното тяло е в близост до скара за печене или до изхода на абсорбатор, и засмуква много мазнина от която се влошава значително топлообмена на кондензатора му и по този начин, климатика не е ефективен. В такива случаи се налага демонтаж и цялостно основно измиване, като много трябва да се внимава да не се мокри електрониката му!

cleaning outdoor unit

  • Цена за основно почистване и измиване на външно тяло на климатик до 14000Btu и при нормален достъп + монтаж на същото място - 130лв.
  • Цена за основно почистване и измиване на външно тяло на климатик над 14000Btu и при нормален достъп + монтаж на същото място - 160лв.
Преди профилактикапреди профилактика
След профилактика
след профилактика

Горе