Профилактика на климатици

Профилактиката на климатика е едно от най-важните условия,както за безотказната работа на вашият климатик, така и за неговата висока енергийна ефективност и икономичност. Редовното почистване на филтрите е от полза не само за вашия климатик, но и за Вас. При постоянна работа на климатика е добре филтрите да се почистват поне два пъти в месеца. При някои модели климатици има индикация за замърсени филтри, която предупреждава на всеки 200 - работни часа на климатика. Това е оптималния вариант при сравнително не много прашни райони, и твърда настилка в помещението (ламинат, паркет, теракот). В помещения където пода е допълнително с килим или мокет, праха който се натрупва е в пъти по-вече и следователно миенето на филтрите трябва да е по-често. При полепването по питата на вътрешното тяло, заедно с образувалия се конденз, този прах се превръща в едно малко "блато", благоприятно за развитието на всякакви видове бактерии и други микроорганизми, които вредят не само на нас самите, но и на здравето на нашите деца. Затова ние Ви препоръчваме да почиствате праховите филтри на климатика минимум два пъти месечно и извършвате основно почистване (профилактика на климатика) всяка година. Профилактиката е необходима и за правилното функциониране на климатика, тъй като всеки климатик е предвиден да работи при високи налягания в тръбната система и всяко замърсяване на топлообменника води до повишаване на консумацията на електроенергия и значително по-малко топлоотдаване (в режим отопление) или студопроизводство (в режим охлаждане) поради недостатъчната циркулация на въздуха. При замърсени филтри на климатика, той консумира по-вече електроенергия, но въпреки това не може да си достигне зададената температура и така работи на максимална мощност, а в помещението имате – минимум комфорт. Вследствие на непочистени филтри, всичкия прах се натрупва по изпарителя и от там е много по - трудоемко да се почисти. След преминаването на праха през изпарителя, той стига и се натрупва и по самата турбина и тогава, тя не обдухва помещението а се върти просто като валяк, без да има неоходимият дебит за осигуряване на комфортна температура в помещението. Редовното почистване на филтрите помага за намаляване на риска от болести и за съответствието между зададените и действителните стойностти на температурата в помещението. Не чакайте климатикът Ви да се повреди. За да Ви служи дълго време безотказно, е нужно и Вие да се грижите за него!

Стандартна профилактика

Профилактиката на климатика е добре да се извършва веднъж годишно, като най-подходящото време за това са края на зимните месеци и началото на пролетните преди началото на активното използване на климатика в горещите летни дни. Така ще намалите с 99% вероятността климатикът ви да "замирисва на кисело и застояло" когато започнете да го използвате за охлаждане. Също така това е и периодът в който няма да ви се наложи да чакате 2-3 седмици за посещение от сервизен екип, поради по-малкият обем от монтажи в тези периоди. Това е и моментът в който при посещение от сервиза, ще научите и какво е техническото състояние на климатика и дали има нужда от някакъв неотложен ремонт.

prevence clean

  • Цена за стандартна профилактика на климатик до 14000Btu - 50лв.
  • Цена за стандартна профилактика на климатик над 14000Btu - 80лв.

Мога ли сам да си почистя климатика?

Естествено, че отговорът на този въпрос е Да. Всеки който е достатъчно технически грамотен и внимателен, може и сам да се справи с почистването на климатика си. Друг е въпроса, дали му се занимава с тази дейност и готов ли е да извърши това. Преди всичко останало сме длъжни да упоменем, че е необходимо да ИЗКЛЮЧИТЕ климатика от захранването (контакт или предпазител), тъй като работата под включено захранване е на Ваш риск от ТОКОВ УДАР И ИЗГАРЯНИЯ!

Превантивно всеки може да предпази своя климатик от замърсяване, като използва специално разработените спрейове за почистване на изпарителите на климатици.

spray for air conditioners

Профилактика с демонтаж на вътрешното тяло

clean with pressure washer

В нередки случаи, се налага да се демонтира вътрешното тяло на климатика за да се направи основно почистване (профилактика с демонтаж). Когато топлообменника и турбината са прекалено много замърсени и не е възможно да се извърши качествена профилактика на адреса на клиента, тогава се налага да се свали вътрешното тяло. В тези случаи, то се демонтира и се разглобява на съставните му части в сервизни условия, след което се третира с препарат питата, кондензната вана, турбината и всички пластмасови детайли и после се измиват един по един с водоструйка. Следва обратното му сгобяване и връщане на клиента. Естествено при този вид профилактика и разходите са по-големи.

service-clean
  • Цена за профилактика с демонтаж и монтаж на вътрешното тяло на климатик до 14000Btu и при нормален достъп до външното тяло - 130лв.
  • Цена за профилактика с демонтаж и монтаж на вътрешното тяло на климатик над 14000Btu и при нормален достъп до външното тяло - 160лв.
clean-service

Почистване на външно тяло

Външното тяло на климатика, се налага да се почиства много по-рядко, тъй като неговият топлообменник е с по-голямо разстояние между ламелите и значително по-малко се задръства. Редки са случаите в които, то е замърсено, но все пак има ситуации, при които се налага неговото почистване. Такива са например, когато е поставено на подови стойки ниско в тераса или на място където се навява и събира шума, листа, перушина, косми и др.. Друг вариант за замърсяване е когато външното тяло е в близост до скара за печене или до изхода на абсорбатор, и засмуква много мазнина от която се влошава значително топлообмена на кондензатора му и по този начин, климатика не е ефективен. В такива случаи се налага демонтаж и цялостно основно измиване, като много трябва да се внимава да не се мокри електрониката му!

cleaning outdoor unit

  • Цена за основно почистване и измиване на външно тяло на климатик до 14000Btu и при нормален достъп + монтаж на същото място - 130лв.
  • Цена за основно почистване и измиване на външно тяло на климатик над 14000Btu и при нормален достъп + монтаж на същото място - 160лв.
Преди профилактикапреди профилактика
След профилактика
след профилактика

Горе